Home > The Red House > Archive

Archive

An award-winning new addition to The Red House site


The Archive. Photo by Philip Vile. Reading room
The Archive reading room is open to all by appointment. Follow this link for details of how to use our collections.


As part of BPF’s plans to mark Britten’s centenary, a new home for the composer's uniquely comprehensive archive has been built at The Red House, where the composer lived and worked for the last two decades of his life.

Architects Stanton Williams have met our brief with a design that brings together under one roof collections that were previosuly across the site, and will keep them safe from fire and flood. The stable conditions needed for long-term preservation will mostly be achieved by low-energy, passive means rather than air-conditioning, making this a landmark sustainable building in the archive world.

The architects, and their engineers, Max Fordham, describe the concept as an ‘egg in a box’: thick, well-insulated walls enclose the main storage room, surrounded by a buffer space which helps moderate the temperature and relative humidity between the outside environment and the material within. This concept is not only functional, but also expresses within the design the preciousness of the archive collections.

Visually the building is expressed as two interlocking forms, reflecting its internal functions. The area to the north contains staff offices, support spaces and a study room and has a flat, green roof. This element of the building sits within the site as a garden pavilion, with generous windows on the west and north façades allowing views out to the gardens, giving a strong sense of connection to the rest of the site for staff and visitors in the reading room. The result is a building firmly rooted in its context which already feels like it has always been there.

Awards





Heritage Lottery Fund logo